9 Ekim 2015
Yönetici İşlev 2
Yönetici işlev bozukluğu günlük hayatı nasıl etkiler?
Hatırlarsanız, beynin yönetici işlevlerini, günlük yaşamımızı sürdürürken ihtiyaç duyduğumuz her türlü sürecin yönetilmesini sağlayan beceri ve davranışlar olarak tanımlamıştık. Yönetici işlevlerin tam olarak yerine getirilememesinin hangi davranışlarımıza nasıl yansıdığını da 8 ana başlıkta özetlemiştim. Hafızanızı tazelemek için şu videoya da göz atabilirsiniz.
(Videoda DEHB’li olmanın arkadaşlıklar, iş hayatı, okul, tepkiler gibi yaşamın bir çok alanını etkilediğinden ve zorluğundan bahsediliyor. Bir çok kişiye DEHB teşhisi konulduğu ancak halen bu konu ile ilgili bir çok bilinmeyenin olduğu söyleniyor. DEHB’nin dikkatsizlik, organizasyon bozukluğu ve dürtüselliğin ötesinde bir durum olduğunun bilindiği, esas konunun yönetici işlevlerdeki bozukluktan kaynaklandığı anlatılıyor. Bunu film çekimi için gerekenleri listeleyerek anlatıyor. Video şöyle devam ediyor: “Film için, ışıklar, oyuncular, senaryo sahneler ve tüm bunları organize edecek bir YÖNETMEN gereklidir. Bir yönetmenin film çekiminde yaptığı tüm işler -planlama, organizasyon, önceliklendirme, sıralama, yönetim, sorunların çözümü-, beyinde de yönetici işlevler tarafından yürütülür. Peki ya yönetmen uyuya kalırsa? Film aksar değil mi? Yönetmen uyandırılırsa bir süre daha işler yolunda gider. Onun için uyanık tutmak için elinizden geleni yapın.”)
Yönetici işlevlerini yerine getirmeyen bir beyine sahipseniz günlük yaşantınız her yönüyle olumsuz etkilenecektir. Nasıl mı? İşte böyle…