DEHB’liler için Beslenme Rehberi
Araştırmalar bazı besinlerin DEHB’nin belirtilerini azaltmada, ruh halini dengede tutmada etkili olduğunu gösteriyor. Bazı besinler ise bu belirtileri tetikliyor, hatta daha da kötüleşmesine sebep olabiliyor. Aşağıda araştırmalara göre bir DEHB’li hangi besinlerden uzak durması, hangisinden bol bol tüketmesi gerektiğini bilgileri yer alıyor.
Ancak herkes için tek bir reçete olmadığı için diyetiniz için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
FAYDALI BESİNLER
- Yüksek proteinli gıdalar
DEHB beyin işlevleriyle ilgili bir durum. Bu nedenle nörotransmitter üretimini destekleyen besinlerin hepsi, DEHB için de iyi sayılabilir. Fasulye, yağsız peynir, yumurta, et ve fındık gibi yüksek proteinli besinler, konsantrasyon ve odaklanma ile ilgili destekleyici besinlerdir. DEHB’liler bunlardan dengeli bir şekilde tüketmelidir.
- Bol bol meyve ve sebze
DEHB’liler kompleks karbonhidratları yani sebzeleri, portakal, mandalina, armut, greyfurt, elma ve kivi gibi meyveleri de bol bol tüketmelidirler. Bunlar aynı zamanda DEHB’lilerin yaşadığı uyku sorunlarının da azalmasına yardımcı olabilirler.
- Omega 3’ü unutmayın!
Ton balığı, somon, ceviz ve zeytin gibi Omega 3 açısından zengin besinler de DEHB’linin günlük diyetinde yer almalıdır. Omega 3’ün dürtüsellik, hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarını azaltan kanıtlanmış faydaları bulunuyor. İsveç’te 2009 yılında DEHB’liler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre(1)her gün belirli miktarda omega 3 verilen çocukların %50’sinin, 6 ay sonra DEHB belirtilerini daha iyi yönetebildiği görülmüş.
- Bitkilerin faydalarını küçümsemeyin
Birçok kaynakta, ginko, sarı kantaron, jinseng gibi bitkilerin tavsiye ediliyor. Henüz etkileri kanıtlanmadığı için, şüpheli yaklaşabilirsiniz. Ancak, üzerinde araştırmalar yapılmış, Avrupa’da da uyku bozukluğu ve hiperaktivite için tavsiye edilen, kedi otu ve melisa karışımından siz de faydalanabilirsiniz. Ancak günde ne kadar içebileceğinizi doktoruna danışmayı ihmal etmeyin!
- Besin takviyeleri
Bazı uzmanlar DEHB’lilerin vitamin, demir, çinko, magnezyum ve diğer bazı mineral takviyeleri alması gerektiğini belirtiyor. Bazılarıysa, dengeli beslenen birinin, herhangi bir besin takviyesine ihtiyaç duymayacağını belirtiyor. Bu konuyu da doktorunuza danışmalısınız.
NELERDEN UZAK DURMALI?
- Enerji veren gıdalar hiperaktiviteyi tetikliyor
Beyaz şeker, bal, unlu gıdalar, şekerlemeler, pirinç ve patates gibi basit karbonhidratlarbir anda enerji verdikleri için hızlı bir şekilde hiperaktiviteyi tetikleyebiliyorlar.Tabi bir de bunları yediğiniz için yemeniz gerektiği halde yiyemediklerinizi düşünmenizde fayda var.
- Ağır metal ve kurşun içeren gıdalara dikkat
Kurşun içeren gıdalar, aslında herkes için olduğu gibi DEHB’liler için de zararlı. Riskli olduğunu düşündüğünüz deniz ürünlerinden uzak durmanızda fayda var.
- Kafein daha çok uyarıyor
Kahve, kola gibi kafein içeren içecekler, aslında bizi uyardığı için gergin, hemen sinirlenmeye hazır bir hale getiriyor. Bu yüzden bu içecekleri azaltmakta, hatta tamamen hayatımızdan çıkartmakta fayda var.
- Kimyasallara veda
Özellikle kırmızı ve sarı yapay renklendiricili gıdalar, aspartam gibi katkı maddeleri olan ürünler, MSG (monosodyum glutamat), sodyum benzoat ve nitrat içeren ürünleri sadece DEHB’liler değil hiç birimiz tüketmemeliyiz.
- Alerjik durumları ve gıda intoleransı
Araştırmalar DEHB’li çocukların bazı gıdalara hassasiyeti olduğunu, bu gıdaları kestikleri anda, DEHB’nin etkilerinin hafiflediğini gösteriyor. Çocukların yaygın olarak hassasiyet gösterdiği gıdalar arasında süt ürünleri, buğday ve soyayı sayabiliriz. Böyle bir durum olduğunda, doktoru ile durumu takip edip, çocuğun hassas olduğu gıdayı tespit etmek ve bu besinden kaçınmak doğru olacaktır. Bunun dışında astım, egzama ve mide rahatsızlığı gibi sorunlarla kendini gösteren alerjik durumlar da olabilir.
Aslında yapılacaklar basit: tam tahıl ekmek, yumurta, yağsız peynir, zeytin, domates, maydanoz, biber, salatalık yer alan bir kahvaltı ile güne başlamak; öğlen sebze yemeği, akşam da salatayla birlikte balık, bakliyat ya da et tüketmek. Ara öğünlerde fındık, fıstık takviyesi yapılabilir.
Alıntı:
- http://www.additudemag.com/adhd/article/9136-3.html