Evlilik

Eşlerden biri ya da ikisi DEHB’li olduğunda sağlıklı bir iletişim kuramadığınız takdirde evlilik hayatınız cehenneme dönebilir. Acı ve öfke, hayatınızın bir parçası gibidir. İlişkinizi olumsuz etkileyen nedenleri konuşamamak işleri içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur. Hadi konuştuğunuzu varsayalım… O zaman da hem fikir kalmanız mümkün olmayabilir. Bir de bakmışsınız ilişkinizin bu hale nasıl geldiğini düşünür ve nedeni bulamaz olmuşsunuz.

DEHB’li eş sizseniz;

Sürekli eleştirilen, yanlış anlaşılan hatta anlaşılmayan, hafife alınan, ne yaparsa yapsın yaranamayan, hiçbir zaman saygı duyulmayan eş olarak hissediyor olmalısınız. Her an bir şeyler için utanç duyuyorsunuzdur. Yine geç kaldığınız için, faturayı yatırmayı unuttuğunuz için, evin anahtarını yine bulamadığınız için ,… için… için… için… Zaten eşiniz sizin her konuda yetersiz olduğunuzu da düşünüyor. Yine hata yaparsam diye korkmaktan yoruldunuz. Keşke eşiniz biraz rahatlasa ve hayatınızı kontrol etmeye çalışmasa. Keşke sizi olduğunuz gibi kabul edebilse!

DEHB’li bir eşiniz varsa;

Yalnız, yok sayılan, ihmal edilen, ne yaparsa yapsın kıymeti bilinmeyen eş olarak hissediyorsunuzdur. Verdiği sözleri tutmaz, bir yetişkin gibi değil daha çok bir çocuk gibi davranır. Ona hiç güvenemezsiniz. Siz sürekli olarak ona bir şeyleri hatırlatmak zorundasınızdır. Evin tüm sorumluluğunu siz üstlenirken eşiniz işin keyfindedir. Artık sizi istemiyor da. Çünkü o, sadece kendisiyle ilgilenmektedir. Çünkü eşiniz artık sizi sevmiyordur. Keşke bir de sizi önemseseydi!

Aşık olduğunuz o adama/kadına ne oldu?

Sakin olun! Sadece aranıza DEHB girdi.

Gelin siz boş yere şu sözleri sarf etmeyin:

“Bir kere olsun beni dinleyecek misin?”

“Bir kere olsun elini taşın altına da sen koysan!”

“Bir kere olsun dediğini yapsan!”

“Bir kere de olsa unutmasan!”

“Bu kadar para harcayabildiğine inanamıyorum! Buna paramız olmadığını bilmiyor musun?”

Maalesef dinleyemez! Maalesef elini taşın altına koymaz! Maalesef yapamaz! Maalesef hatırlayamaz! Ve maalesef ki bilmiyor! Siz destek olmadığınız sürece de bu böyle devam edecek… Eşiniz ile aynı konuları defalarca konuşmuş olabilirsiniz, aynı şeyleri dinlemekten yorulmuş olabilirsiniz… Ama bir DEHB’li için hele de duyguların yoğun yaşandığı anlarda objektif bakabilmek neredeyse imkansızdır. Tek yapmanız gereken kendinizi eşinizin yerine koymak ve DEHB’yi anlamak… (DEHB’yi anlamak yazısına link).

  1. Önce sakin olun!

Sinirli, öfkeli, kırılmış… Aslına bakarsanız tüm bu duygular sizin için de bu denli yoğunken sizin de objektif düşünme şansınız olamaz.

  1. Dinleyin!

Kendinizi onun yerine koymanın en basit yolu onu dinlemektir. Sözünü kesmeden neler hissettiğini anlatmasına fırsat verin. Sözlerini tamamladığında söylediği önemli noktaları ona tekrar edin ve doğru anlayıp anlamadığınızı sorun. Şimdi de sıra sizde. Siz anlatın, o kesmeden dinlesin ve ne anladığını size anlatsın.

  1. Birbirinizi anlamanın yolu DEHB’yi anlamaktan geçiyor…

Her ikiniz de DEHB’yi anlamalısınız… Böylece ilişkinizi nasıl etkilediğini anlamış olacaksınız. Sonunda anlam veremediğimiz olaylar, durumlar, tepkiler bir anda anlam kazanacak. DEHB’li siz iseniz eşinizin “anlayışsız” diye tanımladığınız davranışlarının nedenini,  eşiniz DEHB’li ise onun davranışlarını kişisel almamanız gerektiğini anlayacaksınız.

  1. Sizin davranışınızın da önemi büyük!

DEHB’li eş sizseniz tedavi görmediğiniz sürece DEHB belirtilerinin ilişkinizi uçurma sürükleyebileceğini artık biliyorsunuz. Eşiniz DEHB’li ise o söylenmelerin, eleştirilerin aslında belirtileri daha çok körüklediğini artık öğrendiniz. Birbirinizi anlamanız ve bu durumu kucaklamanız ilişkiniz için çok önemli.

  1. Eşinizi davranışlarına göre değerlendirmekten vazgeçin.

O hala aşık olduğunuz kişi.  Ona sorumsuz, düşüncesiz, gücenilmez gibi etiketler takmaktan vazgeçin. Bunlar DEHB’nin belirtileri, eşinizin karakteri değil. DEHB’li olan sizseniz, eşiniz de aslında dırdırcı biri değil. DEHB’li bir hayatın zorluklarının onun omzuna yüklediklerini bir düşünün.

Birlikte ve sabırla her şeyi çözmek mümkün.