Düşünülenin aksine DEHB sadece çocuklarda görülmez. DEHB’li yetişkinler de var aramızda. Belki siz ya da tanıdığınız bir yetişkin. DEHB’nin kendini gösterme şekline bağlı olarak sosyal ilişkilerinizde yaşadığınız sorunlar da farklılık gösterir. Artık ilkokul sırasında yerinde duramayan bir DEHB’li gibi hareket etmeyebilirsiniz ama gerekli tedbirleri almadıysanız dikkatinizi toplama, sorumluluklarınızı yerine getirme gibi konularda sorunlar yaşıyorsunuzdur. Bu sorunlar sosyal ilişkilerinizde, evliliğinizde, iş hayatınızda da sorunları beraberinde getirir. Çünkü beyniniz size oyun oynamaya devam eder. Kaldı ki, zaten çocukluğunuzda bir DEHB’li iseniz sosyal becerilerinizi geliştirme konusunda yaşıtlarınıza göre geri kalmışsınızdır.
Sosyal ipuçları ve beden dilini (iyi) okuyamazsanız
Karşılıklı iletişimde sözlerin ağırlığı kadar mimikler, yüz ifadeleri ve vücut dilinin de önemi vardır. Ancak DEHB’li bir yetişkin olarak siz, yaşınıza rağmen, dikkatiniz çabuk dağıldığı için maalesef bu önemli ipuçlarını anlamlandıramazsınız.
Olmayacak yorumlar yapabilirsiniz
Tamamen dürtülerinize göre hareket edebileceğiniz için o an aklınıza gelen ilk şeyi söyleyiverirsiniz… Öylece… Tartmadan… Ne anlama gelebileceğine kafa yormadan…
(Farkında bile olmadan) Herkesin sözünü kesersiniz
İşte yine dürtüleriniz sahnede… Söylemek istediğiniz bir şey varsa size göre tam zamanı! Sözler ağzınızdan çıkar, çevrenizdekiler anlam vermeden size bakarlar.
Çok konuşursunuz
Hatta bazen susmamacasına konuşursunuz. Belki de anlattığınız konu sizi çok heyecanlandırmıştır ama sizi dinleyenlerin konuyla hiç ilgilenmediğini gösteren sosyal ipuçlarını yakalayamamışsınızdır.
Ve tabi iyi bir dinleyici olmak konusunda da şanssızsınızdır
Yukarıdakileri duyan herkes sizin iyi bir dinleyici olamayacağınızı fark etmiştir. Başkalarının konuşmasına izin vermeden, söylenenlere dikkat etmeden söze dalıp durusunuz. Suç sizde de değildir aslında. Söylenenleri dikkatle dinlemek isteseniz bile başaramayabilirsiniz. Belki de o an aklınızdan 2-3 konu birden geçiyor ve siz söylenenleri dinleyemiyor, söyleyeceklerinizi toparlayamıyorsunuzdur.
Kafanız karışık bir halde dolaşmaktan sıkılmışsınızdır
Zira tek bir konuya odaklanmakta zorlandığınız için aklınızdan sürekli birkaç konu geçiyordur. Konudan konuya atlamak, bir şey konuşulduğunda konuyu dinlemeye çalışırken başka bir konuyu elinizde olmadan düşünmek… Çoooook yorucu ve bunaltıcı…
İlgisiz konulardan sohbet açıyorsunuzdur
Bir anda aklınıza gelen konuyu anlatmaya başlayabilirsiniz. O anda sizin için sohbetin konusu hiç önemli değil gibi görünür. Kimse anlattığınız konuya nasıl gelindiğini anlayamaz. Soru işaretli bakışlar tanıdık geliyor mu?
Sohbete dahil olmak için ters tepen şeyler yapabilirsiniz
Sohbetten sıkılınca, kendiniz için biraz daha keyifli hale getirme isteğinize yenik düşüp zaman zaman hoş karşılanmayan, ters tepen şeyler yapıyorsunuzdur. Olmadık bir tartışma başlatmak gibi…
Beden diliniz de sizin düşündüklerinizi söyleyebilse…
Farkında olmadan beden dilinizle sohbete kapalı olduğunuz mesajı veriyor olabilirsiniz. Sohbet etmek için can atsanız bile bu konuda huzursuz görünüyor olabilirsiniz.
Kişisel alan sınırları mı? O da ne?
Fark etmeden ve aslında istemeden karşınızdakinin kendini rahat hissettiği kişisel alan sınırlarını aşıyor olabilirsiniz. Belki de konuştuğunuz kişi dokunulmaktan hoşlanmıyordur ya da bu kadar yakın mesafeden konuşmaktan.
Yapamadıklarınız yüzünden arkadaşlıklarınızın bozulmasından sıkılmış olmalısınız.
Zamanınızı yönetmezken, sorumluluklarınızı unuturken sağlıklı arkadaşlıklar kurmak zordur.
Ay o mu?
- Ona hiç güvenilmez,
- Onun ipiyle kuyuya inilmez
- Sürekli geç kalır
- Arayıp sormaz
- Doğum günlerini unutur
- Dışarı yemeğe davet eder sonra da hesabı size ödetir
- Ben yaparım der ama yapmaz…
Gibi gibi… Siz farklı sorunlar yaşamış, farklı şekilde damgalanmış da olabilirsiniz… Ama yapamadıklarınız arkadaşlarınızla ilişkilerinizde peşinizi bırakmaz. Bir de bakmışsınız arkadaşım dedikleriniz yok oluvermiş…
Çabuk sinirlenebilirsiniz…
Hele de DEHB, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak kendini gösteriyorsa. Bir anda öfkelenen bir arkadaş? Yaşanacak sorunları anlatmaya bile gerek yok.
Risk, neredeyse yaşam biçiminiz olmuş olabilir.
Risk almak her zaman olumsuz değildir. Ama aldığınız riske göre arkadaşlıklarınız bitebilir. Ekstrem spor yaparak aldığınız risk ile arabayı gereksiz hızlı kullanmak arasındaki farkı görebiliyor musunuz?
Bir de daha esnek olabilseydiniz!
DEHB’li biri olarak esnek olmak yerine plana bağlı kalmak, hayatınızı düzen içinde tutmanıza yardımcı olabilir. Bunda da çok haklısınız. Ama arkadaşlarınızı sizin planınıza uymaya zorlamak? İşte bu sorun yaratabilir…
Belki de siz daha çoğunu yaşıyorsunuzdur. Bunlar karşılaşabileceğiniz sorunlara örnekler… Peki neler yapabilirsiniz? Tıklayın…