DEHB’li bir öğrencinin içinde bulunduğu anı yaşadığını, kurallar ve davranışlarının sonuçlarını tartamadığını söylemek yanlış olmaz. Dürtülerini kontrol edemediği sürece bu böyle olacaktır. Bu nedenle basit açıklamalara, yargılamayan olumlu bir tavra her zaman ihtiyaçları vardır. Bir öğretmen olarak dikkatini toplayamayan, sınıf düzenini bozan, aslında “sorun” olarak görebileceğiniz DEHB’li öğrencinize nasıl davranmalısınız?
İşe onun “SORUN OLMADIĞINI” kabul ederek başlamalısınız. Sonrasında…
Sınıf kurallarını öğrenmesine yardımcı olun.
En basit kural olan “parmak kaldırarak konuşmak” bile onun akıl edemeyeceği bir konu. Sınıf kuralları bu kadar detaylı olarak listeleyin. Hepsini anlayacağı şekilde açıklayın.
Davranışının sonuçlarına o an katlanmalı
Hatalı bir davranışının karşılığını anında vermelisiniz. Okul çıkışı evde yapacağı bir şey değil, ertesi gün katılamayacağı bir aktivite değil. DEHB’li bir çocuk sonradan yaşayacağı bir şeyi o anki davranışı ile ilişkilendiremez.
İkinizin arasında ona özel bir işaretleşmeniz olsun
Dersten koptuğunda, sınıf düzenini bozduğunda kullanabileceğiniz bir işaretleşme… Sizden ve ondan başka kimsenin bilmediği…
Uygun davranışlarını ödüllendirin
Çevresindeki çoğu kişi gibi olumsuz davranışlarına yoğunlaşmak yerine olumlu her davranışı fark ettiğinizi belli edin, bu çabasını takdir edin. Öğrenciniz sözlü takdir edilmekten utanan biriyse sırtına veya omzuna dokunarak gülümseniz bile ona yetecektir.