Ev ödevleri gibi konularda zaten kaygılı olan çocuğunuza okuldaki başarısı için nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocuğunuzu tanıyın:
Çocuğunuzun güçlü ve zayıf yanlarını belirleyin. Onun da bu konuda kendisini tanımasına destek olun. Güçlü yanlarını kullanabileceği aktivitelere yönlendirirken, zayıf olduğu konularda daha fazla destek verin, sistemler geliştirin.
Çocuğunuzu bilgilendirin:
Bilmemek ya da beceremediğini düşünmek endişeyi körükler. Çocuğunuzun okulla, arkadaş ve öğretmenleriyle ilişkilerinde yaşayabileceği keyifli yanları görmesine yardımcı olun. Karşılaşmaktan endişe ettiği sorunlar hakkında onunla konuşun, birlikte çözümler üretin.
Okulu bilgilendirin:
Çocuğunuzun durumuyla ilgili öğretmenlerini ve çocuğunuzla ilişkide olacak diğer okul personelini bilgilendirin. Aldığınız tedbirleri anlatın, gerekirse birlikte stratejiler geliştirin.
Okul sabahına hazırlık:
DEHB’li birinin organizasyon becerileri zayıftır. Bu nedenle birşeyleri unutmamak, atlamamak için sistem kurulması yardımcı olur. Çocuğunuzun okula eksiksiz malzeme ile gitmesi, yaptığı ödevi çantasına koymayı unutmaması için akşamdan hazır olmasına yönelik bir sistem geliştirmelisiniz. Örneğin günlük programına her akşam için ertesi güne yönelik bir kontrol listesi hazırlayabilirsiniz. Hatırlamasına yardımcı olmak için “ödevlerini çantana koydun mu?” gibi sorular sorabilirsiniz.
Okuldan dönüş:
Okuldan eve eksiksiz malzeme ile gelebilmesi için, aynı evde çanta hazırlığında kullandığınıza benzer bir kontrol listesinibirlikte hazırlayın. Çocuğunuz eve gelirken alması gerekenleri bu listeye bakarak takip edebilir. Takibi kolaylaştırmak için renklerle gruplamalar yapabilir, belli dersler için farklı renkler, farklı dosyalar kullanabilirsiniz. Bir arkadaşı ile okuldan çıkmadan önce alması gereken malzemeleri kontrol etmesini de sağlayabilirisiniz. Çocuğunuzun yaşı küçükse ya da sisteme alışması açısından ilk zamanlar için öğretmeninden destek isteyebilirsiniz. Bir de mutlaka ödev defteri olmalı, öğretmen söylediği anda, ödevini not edeceği bir defter. Verilen ödev sayfalarını koyacağı bir de dosya…
Evde bir rutin oluşturmak
Her şeyde olduğu gibi okul sonrası saatleri için de çocuğunuzla birlikte bir rutin oluşturmalısınız. Bu rutini oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:
- Dinlenmek ve birşeyler atıştırmak için zaman ayırın
- Ödevlerini gözden geçirip ödev süresini planlayın
- Mutlaka mola süreleri ekleyin
- Alarm kurarak süreleri hatırlatın
Sessizlik önemli
Dikkati toplamak için hepimiz sessizliğe ihtiyaç duyarız ama DEHB’liler daha çok ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çalışma ortamının mümkün olduğunca sessiz olmasına özen gösterin.
Sıra ödevlerde…
Ödev konusunda destek olmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayın. (sitenin ödevler sayfasına link verilecek)
Çabasını takdir edin
Çabasını gördüğünüzü ve bu çabanın bir işe yaradığını onun da görmesini sağlayın. Onu çabası için takdir edin: “Ödevin olan bütün defterini kitabını eksiksiz getirmişsin. Kendinle gurur duymalısın! “ ya da “Listenin hepsinin üzerinden geçmişsin. Kurduğun sistemi kullanman seni rahatlatıyor olmalı!” ya da o anda nasıl bir çaba gösterdiğini düşünüyorsanız onunla ilgili detaylı bilgi veren takdir sözleri…
Sadece biraz sabır! Çocuğunuzun her şeyi kendi kendine yapabilir hale gelmesi an meselesi.