DEHB’li öğrenciniz için elinizden gelenin fazlasını yaptınız ama yine de ters gidenler bir şeyler varsa gözden geçirmeniz gereken noktalar var demektir. Durumu ve yaptıklarınızı yeniden değerlendirip DEHB’li öğrenciniz için işe yarayan uygulamaları belirleyebilirsiniz.
-
Bilgi toplayın…
Biraz ajanlık gibi gelse de DEHB’li öğrenciniz ve endişelerinizi ortaya koyabilecek verileri toplamalısınız? Hangi görevleri yerine getiremiyor? Hangi derslerde daha çok zorlanıyor? Hangi ödevleri yap(a)mamış?
-
Okul yönetimi ile görüşün
Önemli bulduğunuz bilgileri toparladıktan sonra, okul müdürü, rehberlik öğretmeni, diğer öğretmenler ile DEHB’li öğrenciniz hakkında görüşün. Böylece onların da sizinle benzer endişeleri taşıyıp taşımadığını anlayabilirsiniz. Tüm bu veriler ışığında DEHB’li öğrencinizin anne-babası ile daha sağlıklı bir görüşme yapma şansını yakalarsınız.
-
Anne-baba ile iletişime geçin
Bu görüşmeyle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
-
Ek desteğe ihtiyaç olup olmadığını tartışın…
Anne-baba, diğer öğretmenler ve rehberlik öğretmeni ile işbirliği yapabilirsiniz. Ancak, doğru yardımı verebilmek için öncesinde aşağıdaki destekleri yeterince verdiğinize emin olun”
- Sınıfta sesli kayıt cihazı kullanın
- Öğrencinize sınıf içinde sakin bir çalışma yeri ayarlayın
- Ödevlerini, ödevlerini tamamlaması için ona ek süre tanıyın
- Haftalık/günlük durum raporu hazırlayın
- Öğrencinize bir çalışma arkadaşı atayın
- Not almayı öğretin (Dersi anlatırken tahtaya not alınması gereken bölümleri listeleyin. Öğrenciniz not alma yeteneğini geliştirdikçe siz daha az madde listeleyin)
-
Öğrencinizin gelişimini takip edin
Bunun için anne-baba ile paylaşacağınız ve onların da size bilgi vermek için kullanabileceği haftalık/günlük durum raporlarını kullanabilirsiniz.
-
Profesyonel destek alacaksa
Gerekli tüm bilgileri tarafsız, eksiksiz bir şekilde paylaşın.
- Sınıftaki davranışları ve karnedeki davranış notu
- Varsa okul raporları
- Varsa disiplin raporları
- Genel olarak okul performansını, sınıf içi tutumunu özetleyen bir rapor