Anne-baba ile yapılacak görüşmelerde dikkatli olmak ve taktiksel davranmak çok önemli. Bu görüşme öncesinde kendinizi onların yerine koyun. Söyleyeceklerinize tepki verebilirler. Zira çocuklarıyla ilgili olumsuz yorumlar duymaktan yorulmuş olabilirler. Onlar da, belki sizden daha uzun süredir, bu sorunlu davranışlarla uğraşıyor olabilirler.
Anne-babalar bu tarz görüşmelerde üç farklı tepki verebilir. Aslında bu kadar basite indirmek doğru olmasa da anne-babaları anlamanız açısından üç genel tavırdan bahsetmek mümkün.
- Kendi endişelerini başkasından da duyduğu için rahatlayanlar… Bir şeylerin ters gittiğinin onlar da farkındalar.
- Kafası karışmış, emin değil, korkmuş ve endişeli olanlar… Sorunlu davranış kötüleşebilir, ciddi bir sorunun ayak sesleri mi?
- Reddetme eğiliminde olanlar… Muhtemelen öfkeli, söylediklerinize tamamen karşı, çocuklarının evde herhangi bir sorunu olmadığını düşünüyor, hatta sorunun sadece okulda olduğuna inanıyor.
Anne-babanın tepkisi ne olursa öğrencinize ve ailesine yardımcı olabilmeniz için görüşmede aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
- Etkili iletişim kurmalısınız
- Dürüst davranmalısınız
- Ailenin endişelerini anlamalısınız
- Sebeplere değil elde edilebilecek sonuçlara odaklanmalısınız
- Bundan sonraki adımları tanımlamalısınız (siz, okul, aile ve öğrenci için)
- Öğrencinin durumunun gizliliğine verdiğiniz önemi vurgulamalısınız
Siz henüz öğrencinizin davranış sorununufark edemeden görüşme aile tarafından talep edildiyse iyi bir dinleyici olmanız en önemlisi. Rahatsız edilmeyeceğiniz, anne-babanın endişelerini sizinle bölünmeden paylaşabilecekleri bir yerde, yeterli sürede (en az 1 saat) görüşmelisiniz. Anne-baba size çocuğuyla ilgili bir sorun paylaşıyorsa bunu mutlaka dikkate almalı, onların gözlemlerine güvenmelisiniz.
Aile çocuklarının sorununun farkında değilse ve görüşme talebi sizden geldiyse işler biraz daha zorlaşabilir. Görüşmenin başında tarafsız bir şekilde görüşmenin amacını anlatmalısınız. “Sizinle Kaan’ın evde ve okulda nasıl olduğunu konuşmak için görüşmek istedim” gibi bir giriş cümlesi uygun olacaktır. Bu girişi yaptıktan sonra, konuya girmeden önce, ailenin cevap vermesine fırsat vermeniz de yararlı olur. Aileden gelen tepki görüşmeyi farklı bir şekilde etkileyecek gibi duruyorsa anne-babanın görüşlerini almak için “Sizce Kaan için okul nasıl gidiyor?” gibi bir soru yöneltebilirsiniz. Yine iyi bir dinleyici olma zamanı. Sorunu hemen dile getirmeyin ya da detaylara görüşmenin hemen başında girmeyin. Bu, görüşmenin bir monoloğa dönüşmesine neden olabilir. Kimse çocuğu hakkında olumsuz şeyler duymak ya da bir sorunu olduğunu öğrenmek istemez.
Evet bunları söylemek yapmaktan daha kolay… Ama görüşmenin sizin için daha kolay olması için yapabilecekleriniz var.