Uyku

uyku_1

DEHB’lilerin uykuya dalmada sorun yaşadığı, gece boyunca en az dört kez uyandıkları ve birçoğunun sabahları da erkenden kalktığı bilinen bir gerçek.Uykusunu iyi alamamış kişileringergin, sabırsız ve verimsiz olduğu, duygularını kontrol etmekte zorlandıkları da diğer bir gerçek. Uykusuzluk, DEHB sıkıntıları ile birleştiğinde ise gün içinde halsiz, enerjisiz olmak, öğlen vakti bir şekerlemeye ihtiyaç duymak kaçınılmaz.

DEHB’lilerin yaşadığı bu uyku sorununun biyolojik bir nedeni var. Çoğu kişide uyku ve dikkat, beynin aynı merkezinden yönetiliyor. Yani kişide “dikkat eksikliği” varsa, uyku problemleri yaşaması da çok doğal. Aynı zamanda ilaç tedavisi uygulanıyorsa, bu problemler ilacın bir yan etkisi olarak da ortaya çıkabiliyor.

DEHB’lilerin yaşadığı uyku problemleri neler?

  • Uykuya geçişte zorlanma (Insomnia):

Çoğu DEHB’li gün boyunca yorgun ve uykusuz olsalar da, başlarını yatağa koyar koymaz düşünmeye başlar ve buna bir türlü son veremezler.Yaş ilerledikçe DEHB’liler bu sorunu daha da fazla yaşıyorlar. Genel olarak DEHB’li ergenlerin %50’sinin, yetişkinlerin ise %80’inin uykuya dalmada zorlandığını söyleyebiliriz.

  • Huzursuz Uyku:

DEHB’liler uykuya dalsalar bile yatakta dönüp dururlar ve sık sık uyanırlar. Huzurlu bir uyku uyayamadıkları için de dinlenemezler.

  • Uyanmada zorluk:

Derin bir uyku çekemeyen DEHB’liler yorgunluktan sızmış bir şekilde sabahı karşılarlar. Dolayısıyla yataktan kalkmadan alarmın en az bir kaç kez çalması gerekir! Uykularını alamadıkları için yataktan sürünerek kalkarlar. Çoğu DEHB’li öğlene kadar kendine gelemediğini belirtmektedir.

  • Uyku bastırması:

DEHB’liler, ilgilerini çekmeyen bir konu olduğunda, zaten toplamakta zorlandıkları dikkatlerini iyice kaybederler! Bu ilgi kaybı bazen uyku haline geçmeye kadar varabilir.Yani beyin birden bire istem dışı şekilde teta dalgasına geçer. Bu, araba kullanırken de oluşabileceği için, en tehlikeli durumdur.

Bunlar dışındaDEHB ile ilişkisi kanıtlanmamış ama DEHB’lilerde de görülen horlama, huzursuz ayak sendromu, uyku apnesi gibi uyku sorunlarını da sayabiliriz.

Bazı küçük tedbirlerle DEHB’liler daha “tazeleyici” bir uyku çekebilirler.

uyku_2

Bunların hiç birisi işe yaramıyorsa, uyku ile ilgili yaşadığınız sorunlar için profesyonel destek alabilirsiniz.